Ella Nordlund

Ella Nordlund (1903–1985), lärare och författare till ”Under knapphetens stjärna: En flickas uppväxt i Helsingborg 1903–21”, redigerad och utgiven 2016 av Sigbrit Nordvall och Anita Grünbaum. Kortfilmen ”Se till mig som liten är” av Anja Barte Telin, Anna Lindgren och Caroline Troedsson, med premiär på Röda Kvarn 2019, handlar även om Ella.

Ella föddes under fattiga förhållanden, bodde först i Stattena och därefter på Hantverkargatan 15 på Söder. Hennes mamma var tvätterska och hennes pappa lämnade familjen när Ella var fyra år. På dagarna medan mamman arbetade vistades Ella och hennes tre syskon på Barnasylen och hon var i flera omgångar inlagd på Barnsjukhuset och Epidemisjukhuset.

I oktober 1910 separerades Ella från sin mamma och sina syskon för att bli fosterdotter hos Alma Petterson som drev en modeaffär på Bruksgatan 19, senare lokaler för restaurang Thalia och La Petite. Ella var tio år när hon började arbeta som Pettersons springflicka och hattleverantör, vilket innebar att hon fick se mer av centrala och norra Helsingborg. Ella gick dessutom på Gustav Adolfsskolan 1910–1912 och i Slottvångsskolan 1912–1913. Skolavslutningar hölls i Missionshuset. År 1914–1921 fortsatte Ella till Nya Elementarskolan för flickor eller Appelgrenska flickskolan under rektorn Olga Appelgren.

År 1921 lämnade Ella Helsingborg för en plats på folkskollärarseminariet i Landskrona där hon avlade examen 1924. Studierna möjliggjordes genom lån från fröken Elise Trapp och folkskolläraren Ellen Laestadius. Ella fick 1925 en anställning i byn Los, Hälsingland, och gifte sig 1935 i rådhuset i Helsingborg. Samma år föddes dottern Sigbrit.

Vid 76 års ålder år 1979 började Ella skriva om sina barn- och tonåldersminnen från Helsingborg. Boken återger ett detaljerat vardagsliv av inte minst stads- och kvinnohistoriskt intresse och innehåller minnen om andra helsingborgare. Vid ett tillfälle blev den Appelgrenska klassen hembjuden till pedagogen och teologie doktor Arvid Gierow. En annan gång blev Ella avvisad av konsuln Oscar Trapp när hon vågade nöjesåka i hissen till hans lägenhet på Karlsgatan. Sin 15-årsdag firade Ella på Signe Bergqvists konditori. Hon lyssnade på populärkonserter som hölls av dirigenten ”den stilige Olof Lidner”, såg Edvard PerssonFolketshusteatern och lyssnade på föreläsningar i Gossläroverkets aula. Starkast intryck gjorde en Strindberguppsättning på gamla stadsteatern med Harriet Bosse i huvudrollen. Ella mindes även tidningsrubrikerna om ”Änglamakerskan på Bruksgatan”, Hilda Nilsson, som Ella ibland såg på väg till mjölkaffären längs samma gata.

Ellas handskrivna levnadsberättelse på 169 sidor finns i Kulturmagasinet. Hon tillägnades ett personporträtt på Dunkers kulturhus i ”Om Helsingborg – en utställning från nu till då” som invigdes 2024.

AH

Bokomslag till ”Under knapphetens stjärna” av Ella Nordlund.
Bokomslag till ”Under knapphetens stjärna” av Ella Nordlund.

Källor:

Roland Classon, ”Unika minnen om Helsingborg blir bok”, Helsingborgs Dagblad, 2015-12-06.

Ella Nordlund, Sigbrit Norvall & Anita Grünbaum, ”Under knapphetens stjärna: En flickas uppväxt i Helsingborg 1903–21” (2016).

Roland Classon, ”Minnen från Helsingborg blev historisk bok”, Helsingborgs Dagblad, 2017-01-15.

Stefan Lindqvist, ”Kvinnohistoria från Helsingborg har blivit film”, Helsingborgs Dagblad, 2019-01-08.