Rosa Ljung

Rosa Ljung (1917-1983) föddes i Göteborg där hon utbildade sig vid Valands konstskola. 1940 flyttade hon till Eskilstuna och började arbeta med skulptur och keramik. När Rosas man Arne Ljung fick tjänsten som stadsarkitekt i Helsingborg 1951 flyttade familjen till Tågaborg. Här inrättade Rosa en ateljé och började formge mindre bruksföremål i keramik som hon sålde i områdets butiker.

När den Helsingborgsbaserade keramikfirman Deco skulle ställa om sin produktion från bruks- till prydnadsföremål anställdes Rosa som konstnärlig ledare 1967, något som visade sig vara en klok strategi. 1972 kom det som skulle bli en av Decos absoluta storsäljare, små skulpturer med vit glasyr och lila blomdekor i relief. Mest känd är nog den lilla hopkrupna katten som också fick vara med på den etikett produkterna försågs med. Rosa formgav originalen hemma i sin ateljé, vilka sedan serieproducerades i fabrikerna på Erik Dahlbergs gata och Gåsebäck. Produktionssättet innebar att man kunde hålla relativt låga priser och försäljningen gick så bra att man startade ytterligare en fabrik i Torekov.

Ända fram till sin död 1983 fortsatte Rosa att formge. De sista alstren, en serie geishor, färdigställdes senare av Deco. Rosa Ljung har utfört två offentliga konstverk i Helsingborg, en keramikrelief på fasaden till f.d. äldreboendet Tornet (korsningen Bergaliden/Nedre långvinkeln) och en i Högastenskolans matsal på Råå.

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/1070579

Prydnadsfågel från Deco, designad av Rosa Ljung. Tillhör museets samling. Foto: Kulturmagasinet.
Keramikdekoration i Högastensskolans matsal. Fotograf: Martin Sörbo.