För öppen ridå

För öppen ridå vid Stadsteatern. Fotograf: Sven Olof Larsén.
För öppen ridå vid Stadsteatern. Fotograf: Sven Olof Larsén.

För öppen ridå, kalkstensskulptur av Sven Lundqvist invigd år 1978 på Henry Dunkers plats.

När den nya Stadsteatern invigdes 1976 ville man också utsmycka det nya torget, eller Gröningen som platsen tidigare kallats. Man höll då en öppen tävling om uppdraget att utsmycka platsen. 73 bidrag inkom och bland dessa valdes fem stycken ut av en jury bestående av sex personer. När det vinnande förslaget skulle röstas fram var det två av jurymedlemmarna som la ner sina röster för att få tävlingsförfarandet att göras om och en medlem som röstade emot. Det var alltså bara halva juryn som röstade för förslaget. Trots detta valde man Sven och Alice Lundqvists förslag För öppen ridå till vinnare.

Konstverket visar en scen ur Hamlet med en mördad kung, en sörjande drottning och en skurk i huvudrollerna. Framför scenen finns den trollbundna publiken och mittemellan sufflörluckan. Skulpturgruppen är tillverkad i kalksten s k Gotlandsmarmor och väger 10 ton.

Invigningen skedde den 22 september 1978. Tyvärr var det inte bara i juryn som man var oenig om verkets kvaliteter. I insändare klagades det på att så fort det kom upp en offentlig byggnad så skulle denna påtvingas ett konstverk i 100 000-kronorsklassen. Andra undrade om det var republikanska klubben som hade möte och satt och tittade på kungen som släpades i smutsen. Man tyckte också att om det bara var ett fåtal människor som uppskattade pjäserna, så skulle man ju kunna rea ut dem styckvis så folk kunde ha dem i sina trädgårdar.

Från: Jenni Lindbom och Sven Olof Larsén ”I allas ögon – offentlig konst i Helsingborg” av .[1]