Esther Gehlin

Gehlin, Esther, född Henriques, 1892–1949. Esther Gehlin var konstnär verksam i Helsingborg. Hon växte upp i Köpenhamn där hon 1908, som 16-åring, antogs till sin första konstutbildning vid Det Tekniske Selskabs skole i Köpehamn. 1911-1915 studerade hon vid Kunstakademiet i Köpenhamn. Under studietiden och strax därefter var hon representerad på Kunstnerernes efteraarsudstilling i Köpenhamn, och sedan hon flyttat till Sverige kom hon att vara representerad i månta utställningar, främst i Malmö och Helsingborg. 1917 gifte hon sig med den svenske konstnären Hugo Gehlin, som sedan 1915 vistades i Köpenhamn för studier och arbete. Efter första världskriget reste de tillsammans till Italien för en årslång studie- och arbetsresa. 1922 bosatte sig Esther Gehlin och Hugo Gehlin i Helsingborg, först i en villa i Raus plantering, från 1925 i en villa invid landborgskanten på S:t Clemensgatan.

Esther Gehlin, Foto ur Kulturmagasinets samlingar.

Esther Gehlin var verksam inom textilkonst och måleri, där hon arbetade med både akvarell och olja, och hon utförde stilleben, landskapsmotiv, gärna med utgångspunkt från hemmet med dess strategiska placering i Helsingborgs dramatiska topografi, samt porträtt, ofta av personer i familjen Gehlins vänkrets och andra kulturutövare i Helsingborg. Som textilkonstnär arbetade hon både med broderier och applikationer, ofta med bibliska motiv. En mindre applikation av henne som ursprungligen gjordes för Gustav Adolfs församlingshem finns sedan 2016 i Gustav Adolfskyrkan i Helsingborg. I Helsingborg fick konstnärsparet Gehlin stor betydelse för utvecklingen av stadens moderna konstliv och deras villa vid S:t Clemensgatan var under många år något av en mötesplats för konstnärer, publicister och andra kulturprofiler i staden.

Källor: Svenskt konstnärslexikon ”Det gröna tunnlandet” – artikel i Svenska hem i ord och bild nr 5 1947. ”Esther Gehlins konst” Gunnel Sylvan i SDS 11/3 1952. ”Nu hyllas Esther & Hugo Gehlin” Jonas Nilsson i HD 8/10 1989. ”Den otroliga verkligheten. 13 kvinnliga pionjärer” Prins Eugens Waldemarsudde 1994. Par i konsten – Norrköpings konstmuseum 1996.