Peter Karlsson
Under åren 1958–1962 genomfördes en arkeologisk undersökning av resterna efter S:t Clemenskyrkan och dess kyrkogård. Det är därifrån dagens Sankt Clemensgatan i centrala Helsingborg har fått sitt namn. Kyrkans placering är idag markerad med en stenläggning i gatan och trottoaren. Kyrkan med kyrkogård anlades i slutet av 1000- eller början av 1100-talen.
De omfattande grävningarna leddes av Margaretha Weidhagen-Hallerdt, Helsingborgs museum. Ett av de mer omtalade fynden var graven och skelettet efter vad som antas vara den unge borgmästaren Peter Karlsson. Han begravdes i början av 1400-talet i kyrkan. Förmodligen var han mellan 20–24 år gammal då han jordfästes.
I graven hittades en sigillstamp av brons med inskriptionen S´Petri: Karl´s runt en fyrdelad vapensköld. Texten översätts till ”Peter Karlssons sigill” (se illustration ovan).
Graven, vilken var placerad väster om långhusets mittaxel, hade en framskjuten placering i kyrkorummet. En sådan exklusiv gravplats var reserverad åt adeln eller de i kungens eller kyrkans tjänst. Kanske hade den också en gravhäll, även om inga spår efter en sådan hittades vid undersökningarna.
Det har föreslagits (av Weidhagen–Hallerdt 1995) att den döde kan vara borgmästaren Peter Karlsson. Ett brev daterat 22/1 år 1403 omtalar en proconsul Helsingborgiensis vid namn Peter Karlsson, borgmästare i Helsingborg. Att den unge mannen i graven kan ha varit borgmästare är i sig inte unikt, det var inte ovanligt under medeltiden att släkter placerade yngre medlemmar på viktiga befattningar för att tillförsäkra sig makt och inflytande över tid.
Karlssons skelett har undersökts vid flera tillfällen och bland annat har en skada i käkbenet uppmärksammats. Den har tolkats både som spår av sjukdom eller som en blessyr uppkommen av ett slag eller liknande.
2024 gjordes ett förslag till hur Karlssons ansikte kan ha sett ut. Ansiktsrekonstruktionen gjordes av Face Lab vid Liverpool John Moores University /Facial depcition by Face Lab, Liverpool John Moores University.
I den lokalhistoriska utställningen Om Helsingborg – en utställning från nu till då | Dunkers kulturhus kan besökaren se kvarlevorna efter Karlsson och ett förslag på hur hans ansikte kan ha sett ut. Framställningen av ansiktet bygger på kraniet funnet i graven. Förslaget är framtaget i samarbete med Face Lab, Liverpool John Moores University.
PJ
Källor; S:t Clemens kyrka i Helsingborg. Medeltida monument och människor. Weidhagen – Hallerdt, Margareta, red. Carelli, Peter. 2010.
Peter Karlsson i Helsingborg, Weidhagen – Hallerdt, Margareta. 1995.