La Petite
La Petite, stängd välrenommerad fransk restaurang på Bruksgatan 19. Restaurangen öppnade 1975 och drevs i 39 år av Jean-Louis Marchandise, född 1945 i Toulon. Marchandise övertog lokalen från Restaurang Thalia som serverat husmanskost och haft väggar i grått. Under Marchandise gick inredningen istället i vinrött, svart och mörkbrunt, med sammetsgardiner, lampetter, ljuskronor och Marchandises egna akvareller med Provencemotiv. Enligt Marchandise var La Petite den första autentiska franska restaurangen i Helsingborg. På menyn fanns exempelvis löksoppa, sniglar, baguetter, entrecote, lammfilé, confiterad anka, bearnaisesås och crème brûlée. Restaurangen hyllades konsekvent av Helsingborgs Dagblads krogrecensenter. Bland fler utmärkelser fick Marchandise ett uppskattningsintyg från franska staten av Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix 2014. Samma år tog krögaren Marcus Nemrin över La Petite och 2016 såldes restaurangen vidare till krögaren Dan Palmsten. Under de sista åren genomgick La Petite omfattande renoveringar bland annat för större ljusinsläpp. Restaurangen visade sig vara dock olönsam och försattes i konkurs sommaren 2017. Nästa verksamhet i lokalen blev AnJo Wine & Dine under Anette Willing och Jonas Svensson.
AH
Källor:
Jenny Petersson, ”Jean-Louis Marchandise 60 år den 21 juni”, Helsingborgs Dagblad, 2005-06-19.
”Krogen”, ”La Petite – Franskt kök med goda anor”, Helsingborgs Dagblad, 2012-10-05.
Oscar Kangro, “Efter över 40 år i Helsingborg – krogen La Petite har försatts i konkurs”, Helsingborgs Dagblad, 2017-07-03.
Isabel Aguilar, ”Frankrikes ambassadör kommer till Helsingborg”, 2019-05-21.