Hotell Högvakten

Högvakten, välkänt konditori, restaurang och hotellrörelse vid Stortorget, öppnad den 18 mars 1921 i en fastighet vid Stortorget, som tidigare hade inrymt Sjögrens varuhus. Det var helsingborgarna själva som efter en namntävling döpte stället till Högvakten.

Men fastighetens hotell- och restauranganor daterar sig ända tillbaka till 1870-talet, då en fröken Callmer hyrde ut delar av fastigheten till personer som använde källarvåningen som hotell och restaurang. På 1880-talet drevs rörelsen under namnet Centralhotellet av källarmästare Frans Isberg. År 1902 lät han inreda husets två översta våningar till hotell, men efter ett par år sålde han fastigheten till Lundbergs kappfabrik som inrättade varuhus där.

År 1920 såldes fastigheten igen, nu till John Olsson och hans hustru Elin, som startade konditori och restaurang i huset. Tidigt på 1920-talet och ett antal år framöver erbjöd H. det unga dansanta Helsingborg på jazzmusik och s.k. thé dansant en trappa upp. (Se även [[Nöjesliv). Elin O. hade tidigare drivit Signe Bergqvists konditori. År 1937 tillkom hotellrörelsen efter det att en stor om- och tillbyggnad hade gjorts efter Helsingborgsarkitekten Mogens Mogensens ritningar. År 1950 påbyggdes en våning och hotellet fick nu 38 rum.

Högvaktens chokladtillverkning och konditorivaror såldes i en liten lokal med ingång från Lilla Torggatan. Restaurangens rostbiffsmörgåsar och kalvfilé Oscar var några av Högvaktens specialiteter liksom deras sillinläggningar, särskilt uppskattade av gästerna från andra sidan Öresund. En sommarveranda vid Lilla Torggatan öppnades 1966. Året efter tog paret Olssons dotter, Inga Kjellström, över ledningen för rörelsen. I maj 1976 upphörde den 55-åriga konditoriverksamheten och sedan början av 2000-talet finns enbart hotelldelen kvar medan de tidigare serveringslokalerna på bottenvåningen upptas av en klädbutik.