Helsingborgs samläroverk/Strixaskolan

Helsingborgs samläroverk, även kallad Strixaskola eller Helsingborgs korrespodensläroverk, låg på Hästhagsvägen i Ramlösa och grundades 1933 av rektorparet Henning och Elma Fahlström, som även brukade en del av byggnaden som bostad. Byggnaden, som även kallades för ”Frideborg”, uppfördes av grossisthandlaren, John Jakobsson mellan åren 1910–12 där han tillsammans med sin familj bodde fram till att paret Fahlström övertog byggnaden.

Skolans ändamål var förberedande för såväl manliga som kvinnliga elever för real- och studentexamen. Undervisningen, som kunde påbörjas när som helst på året, skedde i regel som korrespondensundervisning eller i klassrum. Vissa elever kunde även bo som inneboende under sina studier. Korrespondensundervisningen sköttes till större del som sidoarbete av lärare som arbetade på andra skolor.

Den drivande kraften och lärare under stort sett hela skolans verksamhetstid var Henning, även kallad ”Strix”, p.g.a. hans likhet med Albert Engströms skämtteckningar i tidskriften Strix. Henning hade samtidigt under sin tjänst på Strixaskolan en deltidstjänst som adjunkt vid Helsingborgs gossläroverk. En av hans söner, Bengt var arkitekt och arbetade under en tid också som teckningslärare på skolan. En icke helt okänd elev var Henning Sjöström som senare blev rikskänd advokat. Sämjan mellan rektorerna på Strixaskolan och Helsingborgs Högre Allmänna läroverk var dock inte den bästa, varför Strixeleverna bl.a. måste åka till Göteborg för att avlägga studentexamen. Skolan avvecklades 1969 och byggnaden revs år 1973 i syfte att utöka villabebyggelsen inom kvarteren Ambassadören, Diplomaten och Ministern.

KEA/KJ