Påarp

Påarp, samhälle öster om Helsingborg som uppstod i samband med att järnvägen byggdes i slutet av 1800-talet. Ortnamnet vittnar om en föregångare och ett vikingatida ursprung, där ändelsen arp anses stå för nybygge och förleden för mansnamnet Pai, som kan betyda påfågel. Det ursprungliga Påarp låg strax norr om kyrkan i Välluv. Anledningen till att byn inte finns kvar är en brand 1815, som helt förödde samhället och enskiftet strax därefter gjorde att byn inte blev återuppbyggd.

Dagens Påarp uppstod alltså lite längre norrut i samband med att järnvägen mellan Helsingborg och Hässleholm drogs fram, och det första stationshuset uppfördes 1874. Utvecklingen mot dagens samhälle tog fart och affärer, plantskolor, grönsaksodlingar, bryggeri, tegelbruk, mejeri, möbelfabrik, väveri och en pudrettfabrik anlades under det sena 1800- och tidiga 1900-talen. Stationen lades ner 1970, men sedan 1991 stannar persontågen på nytt i byn. Folkets hus uppfördes 1897 av Påarps nykterhetsförening. Efter en tid togs det över av byns arbetareförening.

Efter det andra världskriget expanderade byn med enfamiljshus och en gradvis ökande inflyttning, idag 2025 bor ca 3 000 invånare i byn.

Läs mera: ”Kulturminnesvårdsprogram för Helsingborgs kommun”, Helsingborgs museum (1991).