Wiréns frukt och konfektyraffär

Wiréns Frukt och Konfektyraffär

Maria Wirén (f. Nilsson) föddes 1882 i Forshälla utanför Ljungskile i Bohuslän. Efter några år i Uddevalla, flyttade Maria med maken Edvard och sönerna Sven Edvard och Hilding till Helsingborg. Åren efter första världskrigets slut, runt 1919-1920, öppnade Maria en frukt och konfektyraffär på Prästgatan 6 i Helsingborg. På adressen fanns även plats för maken att öppna en musikaffär. Här lagade han instrument, byggde fioler, sålde grammofonskivor och satte tagel i stråkar. Efter en tid flyttades frukt och konfektyraffären vidare till Södra Storgatan 1 och efter ytterligare några år till Södra Storgatan 13.

1922 lät Edvard Wirén uppföra en villa på Tågaborg och i källaren byggdes då tidsenliga lokaler för konfektyrtillverkning. Detta bidrog till att Maria kunde göra fler slags varor. En av hennes mest uppskattade specialiteter var gräddbullar. Dessa köptes dagligen av elever från Gossläroverket. Gräddbullarna spritsades och doppades sen i choklad och kokos eller ris. En annan produkt som uppskattades av eleverna var en liten röd hallonkaramell, kallad ”rödingar” av pojkarna på ”gossis”. De var bra för de var så små att de kunde ha dem på lektionerna utan att det märktes och dessutom varade en karamell en hel lektion. Butiken var alltid full av pojkar när det var rast.

Andra kunder var Grand Hotell i Helsingborg som beställde varor till sitt årliga julbord. Bland dessa fanns alltid en stor mussla av choklad, klädd med stanniolpapper. Musslan fylldes sedan med olika konfektyrer. Specialiteter och omtyckta produkter var exempelvis fruktbröd, som innehöll blandad frukt och tryffel doppade i choklad, ovala dadelbröd, pepparmyntspraliner, polkagrisar, polkakäppar och jockeymössor. Jockeymössor var en rund marsipankula doppad i karamell.

Till jul såldes stora polkagrisklubbor och marsipanfigurer. På kvällarna satt hela familjen och arbetade med marsipanfigurerna. Mandeln skulle rensas, skalas och malas. Många marsipanfigurer gjordes för hand men man hade även formar. Maken Edvard tecknade på marsipanfigurerna. All konfektyr som såldes tillverkade Maria Wirén själv. För att få nyheter åkte hon då och då till Köpenhamn. Dekorationer till affären köptes från en firma i Berlin och som färgämnen användes fruktfärger. Det enda som importerades var pepparmyntsolja från Frankrike. Blockchokladen köpte Maria från Kooperativa föreningen Svea och av kolonialaffärerna i Helsingborg köpte hon socker, mandel, russin och frukt.

När företaget Fyffes öppnade i Helsingborg hade ”Wiréns” en stor specialskyltning för dem med stora bananstockar i skyltfönstret. Maria Wirén lade ner sin konfektyraffär1962. Ända till slutet var hon uppe klockan fem varje morgon och lagade en stor sats gräddbullar.

Källa: Greta Jarl

BW