Randi Fisher

Randi Fisher (1920-1997), svensk konstnär.

Född 1920 i Melbourne, Australien, död 1997 i Helsingborg. Studier vid Tekniska skolan i Stockholm 1937-1939 och Kungliga konsthögskolan mellan åren 1939-44.
Hon var dotter till textilkonstnären Eivor Fisher och den norske ingenjören Ejnar Fisher. Hennes syster Else Fisher var dansare, koreograf, regissör och författare.

Fisher medverkade i utställningen Ung konst 1947 på Galleri Färg och form i Stockholm. Utställningen ses som en milstolpe för den konkreta konsten i Sverige. De utställande konstnärerna fick av en konstkritiker namnet ”1947 års män”, Randi Fishers medverkan till trots. Fisher arbetade för att konst skulle finnas nära människor i vardagen. Hon gjorde flera offentliga verk till bland annat bostadsområden, skolor och kyrkor. 1953 vann hon skisstävlingen för tre nya glasfönster till domkyrkan i Västerås. ”De tre stegen” kom att bli revolutionerade för det helt nonfigurativa (icke-föreställande) glasmåleriet i Sverige. Under sitt arbete med domkyrkan kom hon i kontakt med konstnären och glasmästaren Ralph Bergholtz, som hade sin verkstad i nordvästra Skåne.

I Helsingborg har Fisher gjort glasmålningar till Elinebergs kyrka (1966) och Tycho Braheskolan (1968). Hon har även gjort det textila verket ”Cirkus” (1978) som idag hänger på Tågaborgskolan.

Källor:
Boken ”Randi Fisher – svensk modernist” (2005) av Linda Fagerström.
Randi Christine Fisher, www.skbl.se/sv/artikel/RandiFisher, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Linda Fagerström), hämtad 2022-11-03
www.ne.se
www.lexikonettamanda.se

textilapplikation i rosa toner, visar en cirkusmanege.
Randi Fisher, ”Cirkus”, 1978, detalj av textilt verk, Tågaborgskolan. Foto Martin Sörbo. Bilden är beskuren.
Närbild på glasmosaik i rött och ofärgat glas.
Glasfönster av Randi Fisher till Tycho Braheskolan, 1968. Foto Martin Sörbo. Bilden är beskuren.

JI.