Piratradio i Öresund

Bild av en radio från 1951. Radion av märket Philips är tillverkad i beige plast.
Philips radio. Tillverkningsår 1951. Ur Helsingborgs museums samlingar.

Fram till 1993 var det i stort sett förbjudet med kommersiell radio i Skandinavien. De som trotsade förbudet klassades som piratstationer. Under slutet av 1950-talet utnyttjade den danska radiokanalen Radio Mercur ett hål i lagen genom att sända från en Panamaflaggad båt som låg ankrad på internationellt vatten i Öresund. 1959 började Nils-Eric Svensson hyra deras utrustning för att sända till Sverige och därmed var Skånes Radio Mercur född. Programmen spelades in i en studio i Landskrona och transporterades ut till sändningsbåten Cheeta. Genom sina sändningar med modern och internationell musik utgjorde kanalen ett komplement till de statliga kanalerna som helt saknade denna typ av innehåll.

Kanalen blev oerhört populär, inte bara i Helsingborg med omnejd men även i andra delar av landet. Emellertid fanns där också en oro och misstänksamhet, skivproducenterna bekymrade sig för sämre försäljning och tidningarna fruktade att radioreklamen skulle stjäla annonsörer. Två år senare tog kanalens annonsförsäljare och delägare, Britt Wadner, över och ändrade namnet till Radio Syd. Med lånade pengar köpte hon en större båt, Cheeta II. Uppgraderingen innebar att sändningarna kunde utökas från några timmar om dagen till dygnet runt. Verksamheten växte och även annonsförsäljningen tog fart, till och med statliga företag som SAS och SJ började köpa reklamtid.

Sverige arbetade nu på att täppa till hålen som möjliggjorde verksamheten och 1962 trädde ”Lex Radio Nord” i kraft. Detta stoppade inte Britt Wadner från att fortsätta sändningarna. Hon åberopade en otydlig formulering i lagtexten men dömdes ändå inledningsvis till böter och senare till fängelse i en månad. Efter avtjänat straff återupptog hon verksamheten men 1966 drev Cheeta II ur position under en vinterstorm. Detta blev slutet för Öresundssändningarna. Britt Wadner flyttade senare till Gambia och fortsatte där att sända Radio Syd fram till sin död 1987.

SR

Källor

Piratdrottningen: boken om Britt Wadner och Radio Syd, Frederic Karén, 2013.

https://skbl.se/sv/artikel/BrittWadner

http://radioarkivet.se/radiosyd1.htm

https://sv.wikipedia.org/wiki/Radio_Syd