Olympiagrillen

Biträde förkläde i en korvkiosk.
Leif Johansson i Olympiagrillen.

År 1947 köpte Birger Nilsson en rullande kiosk och började sälja korv i kvarteret Tornet. Birgers svärfar var Linus Olsson som sålt korv, först vid Kyrkogatan 4 och senare vid Konserthuset. Runt 1960 införskaffade Birger den kiosk som skulle bli Olympiagrillen. Kiosken placerades i hörnet Bergaliden och S:t Pedersgatan.

Omkring 1964 började Birgers svärson, Leif Johansson (f. 1943), arbeta för honom och så småningom tog Leif över hela verksamheten. Omkring 1971 flyttades grillen över gatan och placerades norr om Skolmuseet. Leif Johansson gav korvkiosken namnet Olympiagrillen

Länge serverades bara korv och mos men när Leif tog över utökade han sortimentet och började sälja pommes frites och en större variation på hamburgare. Han hade även kycklingrätter och olika sorters läsk. Potatismoset som såldes, tillagades enligt samma recept som på Linus Olssons tid.

Kunderna var många, allt ifrån de som varit och sett en fotbollsmatch med HIF på Olympia till de som var på väg hem väg efter en kväll ute på stan. I en intervju gjord av Helsingborgs museum 2003 berättade Leif Johansson:

”Alla människor, allt ifrån den lille parvelen till kommunstyrelsens ordförande, alla, alla kategorier människor kunde vara en korvälskare”.

Leif Johansson sålde kiosken 1995 och några år senare köptes den av Sven Jönsson. I samband med detta flyttades korvkiosken till idrottsplatsen Olympia och användes på matchdagar. År 1998 skänktes korvkiosken till Helsingborgs museum och kan ses i stadskvarteren på Fredriksdal museer & trädgårdar.

Idag finns fortfarande ett gatukök med namnet Olympiagrillen vid korsningen Bergaliden och S:t Pedersgata.

BW