Nu är det jul igen

Nu är det jul igen, målning av Carl Larsson.
Carl Larssons målning ”Nu är det jul igen”.

Målningen ”Nu är det jul igen” är en triptyk, utförd i olja på duk, år 1906 och 1907. Konstnären är Carl Larsson. Totalt med ram är målningen nästan två meter hög och fem meter bred.

Målningen är den första tavlan i Helsingborgs museums samling. Den köptes 1908 direkt av konstnären för 10 000 kronor av Doktor Albert Wadstein, som var museets sändebud. Pengarna för inköpet hade donerats av Malte och Elvira Sommelius.

Den föreställer julfrukosten 1906 i den stora ateljén i familjens hem, Lilla Hyttnäs, i Sundborn. Julbordet är dukat och granen tänd. Carl Larsson själv vänder ryggen till och ser ut genom fönstret. Bland familjemedlemmarna och tjänstefolket, i färgglada folkdräkter, har han placerat in jungfru Maria och Jesusbarnet.

Tavlan målades 1906 på julaftonsmorgon, men slutfördes 1907. Inom denna period finns det uppgifter om att konstnären ändrade målningen vid några tillfällen. Han lär ha målat dit dottern Suzanne en kort tid efter målningens tillblivelse, eftersom hon var frånvarande vid julfirandet. Sedan skickades målningen till en utställning på Künstlerhaus i Berlin. När den sedan kom tillbaka igen fick den sitt slutliga utseende.

Målningen har kommit att bli ett signum för det svenska julfirandet, både här hemma och utomlands. Det är en varm familjär stämning, ett slags folkhemsbild för gemenskap och hoppfullhet. Här samlas gammal och ung för att fira. Allt är vackert ordnat med pyntad gran och tända ljus.

Målningen visas oftast på Dunkers kulturhus från första advent och över julhelgerna.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

CG