Nanna Nilsson

Nanna Nilsson. Foto ur Råå museum för fiske och sjöfarts samlingar.
Fotografen Nanna Nilsson. Foto ur Råå museum för fiske och sjöfarts samlingar.

I SAMARBETE MED KVINNOHISTORIA HELSINGBORG. Nanna Nilsson föddes 1875 i Köpinge, Raus socken. Modern hette Anna Ericsdotter och fadern Ola Nilsson. Fadern var åbo och arrendator. Nanna var äldst i en syskonskara om fem barn. Historien förtäljer inte hur Nanna Nilsson fick intresse för och möjlighet att öppna en fotoateljé, men det gjorde hon. 21 år gammal startade hon sin verksamhet i trädgården till sina föräldrars gård. I en tid, då många yrken var stängda för eller ansågs opassande för kvinnor, var fotograf runt förra sekelskiftet ett möjligt (och passande) yrke. Andelen kvinnliga fotografer var vid den tiden 30 – 40%. Det är inte osannolikt att Nanna Nilsson hade fått kännedom om och inspirerats av denna möjlighet till en yrkeskarriär.

Ryktet om Nanna Nilssons skicklighet som porträttfotograf spred sig på Råå och hon blev Rååbornas favoritfotograf. Affärerna blomstrade och 1900 lät hon bygga ett hus på nuvarande Rååvägen 39. På översta våningen låg ateljén. 1904 flyttade Nanna Nilsson hemifrån och bosatte sig där.  Den 4 mars 1932 dog hon av Preumonia acuta, lunginflammation, 57 år gammal.

Nanna Nilsson är borta sedan länge men hennes fina porträttbilder, mjukt tonade men med skärpa, finns kvar inramade eller i fotoalbum.

M N

Källor;

Råå museum för Fiske och Sjöfarts hemsida https://raamuseum.se/2015-2/ (hämtat 2021-04-21)

Fotografregistret http://fotografregistret.se/nanna-nilsson/ (hämtat 2021-04-28)

Kamera & Bild https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotohistoria-fotografins-kvinnor-en-bortglomd-yrkesgrupp (hämtat 2021-04-28)

Arkivdigital