Marianne Richter

Marianne Richter, g. Lindroth (1916–2010) textildesigner, konsthantverkare och lärare, född i Helsingborg, död i Mölle. Hon utbildade sig till textilformgivare på Tekniska skolan, avdelningen Högre konstindustriella skolan, i Stockholm, samt under resor i Frankrike och Italien.

Mariannes föräldrar var köpman och disponent Carl Emil Leonard Richter och Sonja Elisabeth Richter och hon växte upp i Helsingborg som en av sex syskon.

Hon har ritat mönster till mattor i flossa, rya och rölakan samt gjort applikationer, textila tryck och vävnader i gobelängteknik. Hennes verk präglas av frodighet och hennes färgrika fantasifulla geometriska mönster är gärna inspirerade av fåglar och blommor.

Marianne började sin karriär hos Kronobergs läns hemslöjdsförening i Växjö. År 1945 började hon arbeta på Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad där hon ritade mönster till handvävda mattor. Hon har designat mattorna ”Forsythia”, ”Gula trädet”, ”Hästhoven”, ”Blåklint” och ”Rödklint”, alla med botanisk anknytning. Hon har även formgett mattor med havs- och skeppsmotiv, ”Röda Havet”, ”Kattegatt”, ”Gula Havet” samt det geometriska mönstret ”Fasad”

Textil vävnad i blåa och vita färger med två rader av segelbåtar.
Konstvävnaden ”Båtar” i Helsingborgs museums samling

Marianne har arbetat med andra textilföretag parallellt med sitt arbete på Märta Måås-Fjetterström. Hon har formgivit mönster till maskingjorda ryor för Wahlbecks fabriker i Linköping och ritat mönster för maskintryckta klänningstyger för Gefle Ångväfveri. Hon har även gjort dockor, tomteflickor och flickdockor, med handmålade ansikten, samt skålar och figurer i glaserat lergods. Från 1942 var hon lärare i textil fackteckning vid Konstfackskolan.

Hon har gjort flera offentliga utsmyckningar bland annat i Karlskrona, Stockholm, Brasilia och ett 200 kvm stort draperi till FN-byggnaden i New York 1951. På H55 (Helsingborgsutställningen 1955) deltog hon med bildvävnaden ”Båtar” som nu finns i Helsingborgs museums samling. Hon är även representerad i Nationalmuseets, Malmö museers och Kulturen i Lunds samlingar.

/TK

Källor:

https://www.lexikonettamanda.se/show.php?aid=18356

Lexikon för konst, AB Nordiska uppslagsböcker, Stockholm, 1960

Marianne Elisabet Richter, www.skbl.se/sv/artikel/MarianneRichter, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Christina Lindvall-Nordin), hämtad 2024-05-21.