Margarinfabriken Kärnan AB
Text av Jan Sendelius.
Fabriken startades av direktör Theodor Bernstone år 1923. Han bedrev också en betydande mejerirörelse i Mörarp. 1929 skiljdes verksamheten från mejerirörelsen och ett nytt aktiebolag bildades med B. som chef. Margarintillverkningen bedrevs i nya moderna lokaler med adress Södergatan 82 i Helsingborg. Maskinutrustningen och förpackningsmaskinerna var de bästa som livsmedelsindustrin då hade att uppvisa, också ångpanneanläggningen var av modernaste snitt – den första i sitt slag med isotopstyrd torrkokningsvarning. Kontoret och lagret låg på samma adress i kvarteret Sachsen.

Tillverkningen bestod av margarin av olika slag såsom hushålls- och bagerimargarin och liknande. Det mest kända märket var Kärnväxt. Margarinerna såldes i hela landet i en väl utbyggd försäljningsorganisation.
1939 blev disponent G.W. Svensson chef, företaget sysselsatte då ca 50 anställda. För driften behövdes en stor ångkapacitet. Man hyrde då in ett ånglok som placerades på innergården i väntan på att den nya ångpanneanläggningen skulle stå klar. Under krigsåren 1939 – 1945 startade man en egen gruvdrift i Nyvång för att säkra tillgången på kol.

På 1950-talet köpte Margarinbolaget upp de flesta av landets fabriker för att centralisera driften. De två fabrikerna Victoria och Kärnan kom att ingå i koncernen. När den nya fabriken Pellerin-Zenit i Sydhamnen, Helsingborg, stod klar stängdes de mindre enheterna. 1958 var det sista året då margarinet Kärnväxt tillverkades. G.W. Svensson köpte aktierna i Tvättbolaget i Hälsingborg AB och drev det vidare som ett dotterbolag.

Som en kuriositet kan nämnas att det danska vicekonsulatet då hade sitt kontor inrymt hos konkurrenten Margarinfabriken Victoria. Där var driftsingenjören vid företaget, Sven-Åge Holm, också dansk vicekonsul. När han avgick från det uppdraget ersattes han av G.W. Svensson vid Margarinfabriken Kärnan, varpå konsulatet flyttades till fabrikens kontorsdel på Södergatan. Så småningom upphöjdes vicekonsulatet till konsulat. Efter att Svensson avlidit 1974 övertogs uppdraget av Jan Sendelius tills en ny dansk konsul utnämnts. 1975 tillträdde Bertil Bertilsson och konsulatet flyttades då till Skandinaviska Bankens lokaler på Järnvägsgatan 1.
JS