Lars Herder
Herder, Lars (1923–1976), konstnär, föddes i Barkåkra och bosatte sig senare i Helsingborg. Han studerade på Slöjdföreningens skola i Göteborg 1941–44, och sedan på Clemens målarskola i Köpenhamn 1945–48. Åren mellan 1949 och 1951 var han en återkommande deltagare i ”Kullakonst” i Höganäs och på Vikingsbergs vårutställningar. Redan 1952 hade Herder sin första separatutställning, på Steijners konstsalong i Helsingborg. Många av hans utställningar ansågs vara succéer, då de flesta verken ofta såldes.

Herder var en känd profil i Helsingborg, inte bara på grund av hans målningar, utan även för hans livsstil. Han stod ofta ute i staden med sitt staffli och sina penslar, i all sorters väder, och använde Helsingborgs gatuliv som motiv. Han gjorde detta nästan varje dag, och det var många som kom fram till honom när han målade, ibland för att bara titta på, ibland för att prata. För honom var målandet ett slags terapi och han målade ofta för att bearbeta sitt mående. Det finns en skillnad mellan de verk som hade en närmast terapeutisk funktion, gentemot de som hade ett rent konstnärligt syfte. Herder uppmärksammades ofta för sin användning av färg och färgval som i många av hans verk var glödande och intensiv.

Karl-Erik Eliasson skrev i Helsingborgs Dagblad ”Lars Herder – Stadens målare” den 19 maj 1985; ”Att se staden med Herders ögon är att upptäcka detaljer man inte tänkt på, perspektiv som man aldrig har brytt sig om att uppnå.”
LJ