Helsingborgs choklad- & konfektfabrik Kärnan AB

Helsingborgs choklad- & konfektfabrik Kärnan AB, grundades 1903 av Gustav G. Johnsson, (1878–1962) som “Karamellfabriken Kärnan”, år 1917 namnändrad till rubricerade, men i dagligt tal enbart kallad Chokladfabriken Kärnan. Att Johnsson allmänt fick heta ”Karamell- Johnsson” var en följd av att man ville skilja honom från den kände ”Påsa-Johnson” d.v.s. konsul Carl Gustaf JohnsonAB Johnsons Pappersindustri, tillverkare av bl.a. papperspåsar. Kärnans första fabrik var placerad vid Södra Storgatan 24 och flyttades till Himmelriksgränden. 1929 byggde man nytt på Södra Storgatan 23. Sedan 1935 hade firman också rosteri och lådfabrik i Stattena och där uppfördes 1940 en större fabriksbyggnad dit all verksamhet förlades. Chokladfabriken Kärnan såldes på 1960- talet till Marabou, senare tog AB Findus över fabrikslokalerna. En del olika företag har sedan haft sin verksamhet i byggnaden, idag finns “Tropikariet” där. KEA