Figuriner i skog

Under 2022 kom Gantoftas första offentliga konstverk på plats i Gantoftahallen: Figuriner i skog, printade fotografier på glas. Konstnären Helena Blomqvist har skapat verk inspirerade av Gantoftas natur och kultur.

– Min idé är att göra klassiska figuriner från Jie-keramik i Gantofta till karaktärer i tre verk. Verken utspelar sig i en skog likt mönstren på ett klassiskt porslin, eller i en skog i Skåne. Figurinerna och miljön knyter an till Gantoftas historia, kultur och miljö, med porslinstillverkningen i byn och naturen runtomkring. – Helena Blomqvist, konstnär.

Hundsagan. Tre hundar och en flicka med fåglar i famnen sitter mitt inne i en stor skog. Hundarna lyssnar på flickan när hon berättar hundsagor. Kan du någon hundsaga?

Hunden och Flickan. De är bästa vänner, en hund och en flicka med blommor i knät. Idag är de ute till skogs. Solen skymtar fram bakom ett träd. Kan du känna värmen från solen?

Fågelsången. I en glänta i skogen spelar en pojke gitarr. En ledsen hund betraktar tre flickor. Två av flickorna har fåglar i famnen. Den tredje flickan har en korg med blommor. Kan du höra fågelsången?

Alla dessa karaktärer, flickorna med fåglar i famnen, den ledsna hunden, pojken med gitarren, hunden med krullig svans, den lilla hunden och flickan med blommor i knät, kommer från Gantofta. De är figuriner skapade i JIE-keramikfabrik. I bilderna får figurinerna liv och samspelar med varandra. Det blir som att träda in i en porslinsvärld, in i en drömlik teaterkuliss.

Tre konstverk i trapphall föreställande drömlikt landskap med keramikfiguriner.

Fotograf: Anna Bank.

/JI