Emerentia von Stockenström

Emerentia von Stockenström (1829–1900) var en svensk textilkonstnär, född Sohlén i Motala. Emerentia gifte sig 1859 med Erik von Stockenström, som sedermera blev borgmästare i Helsingborg där paret bosatte sig och där hon också dog. Hon är mamma till konstnären Albert von Stockenström som hon också hade ett konstnärligt samarbete med.

Porträtt av Emerentia von Stockenström
Fotografi av Emerentia von Stockenström. Foto Helsingborgs museum

Emerentia inledde sin konstnärliga bana först i 60-årsåldern då hon började utföra blomsterbroderier på fri hand i schattersöm, stjälkstygn och knutsöm med spindelvävstunna silkestrådar i olika nyanser på en botten av vitt ylle. Hon skapade sina motiv utifrån texter av  H.C. Andersen, Esaias Tegnér, Per Daniel Amadeus Atterbom och Victor Hugo.

Hennes huvudverk är en serie tavlor med motiv ur H.C. Andersens sagor. Till Emerentias silkesbroderier skapade sonen Albert och hans akademikamrater pendanger i form av illustrationer i tusch, lavyr och akvarell. Serien påbörjades 1889 och delar av den ställdes ut i Stockholm 1893 och på flera håll i landet under 1890-talet.

Efter hennes död anordnades en minnesutställning i Stockholm 1906 och hennes verk visades även på Baltiska utställningen i Malmö 1914, i en utställning på Helsingborgs museum 1938 samt i samband med minnesutställningar över sonen i Ljungby och Helsingborg 1957.

Fem av hennes verk och fyra pendanger av Alfred Bergström och Knut Borgh skänktes av sonen Gustaf von Stockenström till Helsingborgs museum och femton finns hos Malmö museer.

Akvarell föreställande scen ur sagan "Flickan med svavelstickorna"
”Flickan med svavelstickorna” Akvarell av Alfred Bergström. Foto Helsingborgs museum
Broderi och blyertsteckning med motiv ur "Flickan med svavelstickorna".
”Flickan med svavelstickorna” Broderi av Emerentia von Stockenström. Foto Helsingborgs museum

TK

Källor:

Svenskt konstnärslexikon, del V, sid 270, Allhems Förlag, Malmö, 1967

Kring Kärnan 22, Helsingborgs museum, 1993

Helsingborgs museums årsberättelse för 1938