Bon Voyage

Bon Voyage på Kungstorget
Bon Voyage på Kungstorget

Bon Voyage – lycklig resa, bronsskulptur av Carl Magnus från år 1992. I samband med att Nya Knutpunkten skulle byggas inbjöds tre konstnärer för att tävla om utsmyckningsuppdraget till platsen framför stationens entré. En enhällig jury tyckte att lundakonstnären Carl Magnus förslag Bon Voyage – lycklig resa var det bästa. Skulpturen består av två grönpatinerade delar i brons som tillsammans bildar en pyramid. Dessa är placerade cirka 30 centimeter ovanför en sockel i granit vari det finns belysning och fontänmunstycken som sprutar vatten.
Tillsammans gör det skummande vattnet och ljuset att det ser ut som om skulpturen svävar trots sina monumentala dimensioner: längd 5,40 m, bredd 3 m och höjd 3 m. Staden investerade 1,2 miljoner kronor i skulpturen och den invigdes den 21 maj 1992 ungefär ett år efter Knutpunkten och detta kommenterade invigningstalaren så här: ”Förhoppningsvis är det inte betecknande för Helsingborg att kulturen halkar efter.”

FRÅN: I allas ögon – offentlig konst i Helsingborg av Jenni Lindbom och Sven Olof Larsén.[1]

Augusti 2022 blev skulpturen stulen. Tjuvarna bröt sig in i den lagerlokal där verket förvarades under tiden Knutpunkten byggdes om.