Järnvägsautomatens matsalar

Järnvägsautomatens matsalar på Järnvägsgatan.

Runt sekelskiftet 1900 var automater den nya tidens matställe där gästerna själva serverade sig mat och dryck. På så vis sänktes omkostnaderna och måltiden gick fortare vilket var en fördel för yrkesverksamma som behövde en snabb lunch. Sådana här matställen fanns i flera stora orter i Sverige, flest i Stockholm.

I Helsingborg drevs Järnvägsautomatens matsalar av systrarna Ellen och Botilla Ebbesson. Botilla, född 1878, och Ellen, född 1881, var barn till Ebbe Andersson och Kersti Andersdotter f. Kristiansson och växte upp på familjens gård Djuramåsa 4 i Döshult.

I sin lokal på Järnvägsgatan 15 serverade man smörgåsar och färdig mat under en tioårsperiod fram till 1917, då Ellen gifte sig med Anders Persson.

BW

Lästips:

Karl Gratzer, Snabbmat i automat: Småföretagandets villkor. 1998. Christian Kindblad, Automatrestauranger.  (Elbogen 2010, s. 15-45).