AB Margita konfektion

AB Margita konfektion startade i liten skala på 1940-talet av Margit Palm (1915-1991), född Larsson i Borås. När företaget växte, slutade hennes make, Joel Palm (1914-2007), sitt arbete som dekoratör och blev delaktig i företaget som säljare och senare även som VD.

Kläderna som tillverkades var till en början ämnade för bebisar och små barn. Senare specialiserade sig företaget på kläder för åldrarna 7-14, främst till flickor. Konfirmationskläder var också mycket stort. När dottern, Birgitta Palm Andersson (f. 1944) gick in företaget som modedirektris 1967, gick man allt mer över till tonårskläder. Birgitta Palm Andersson och hennes make Claes Andersson tog över AB Margita konfektion runt 1970.

Företaget har haft flera adresser, från hemmet på Hälsovägen 36, till en liten källarlokal på Föreningsgatan, via en större lokal på Torekovsgatan och slutligen till en fabrik på Jönköpingsgatan 45. Som mest hade man omkring femtio personer anställda.

Kunderna bestod både av mindre klädföretag och senare större kedjor som exempelvis Kappahl och Lindex.

I slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet flyttades mycket klädtillverkning utomlands, först Portugal, sedan till Asien och Kina. Dessutom minskade tonårsmodet. Då små klädföretag konkurrerades ut, försvann många av AB Margita konfektions kunder.

AB Margita konfektion såldes till Stenströms runt 1987. Där använde man en tid företagsnamnet som ett eget märke, men ändrade namnet Margita till Marguerite.

BW