AB chokladfabriken Coralli

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Chokladtillverkning 1920.

AB Chokladfabriken Coralli, startades 1919 av Nils Sjunnesson jr, (1883–1961), under firmanamnet Ringstorp, Sjunnesson & Co, kommanditbolag. Fabriken inrättades på tomten för den gamla Ringstorpskvarnen som drevs av fadern, Nils Sjunnesson d.ä. Kvarnrörelsen hade avvecklats under krigsåren 1914–1918. Chokladfabriken, från 1923 namnändrad till Ringstorps Chokladfabriks AB, övertogs detta år av företagets vd, Ragnar Clarkson (1891–1955). Efter tio tuffa år för Clarkson, var ställningen god och företaget expanderade och 1933 ändrades fabriksnamnet till AB Chokladfabriken Coralli. Som mest var omkring etthundrafemtio personer anställda. 1958 togs ledningen över av Ragnars son, Rolf Clarkson (1923–2005), även känd som moderat politiker och riksdagsledamot. År 1967 flyttades verksamheten till nybyggda lokaler på Berga och återtog Ringstorp i firmanamnet. Tillverkning av snacks ingick nu i sortimentet. Året därpå sålde Clarkson företaget till snackstillverkaren Pepsi Cola, som ville komma åt enbart snackstillverkningen, men Clarkson delade inte på tillverkningsenheterna varför Pepsi fick köpa hela företaget. Coralli hade tidigare köpt General Nordic i Malmö, som nu även ingick i Pepsis köp. Efter några år i Sverige, där även Mazetti var involverat, såldes detta till Fazer och Pepsi lade ner verksamheten i Helsingborg.