Burger-Grill

Prins Bertil vid invigningen av Burger-Grill 1957 ses äta den – enligt uppgift – första svenska hamburgaren.
Prins Bertil vid invigningen av Burger-Grill 1957 ses äta den – enligt uppgift – första svenska hamburgaren.

Burger-Grill, belägen vid Gröningen där Stadsteatern ligger i dag. Invigningen av baren, som var landets första hamburgerbar, förrättades av prins Bertil 1957, varvid han då också åt den – enligt uppgift – allra första svenska hamburgaren. Den populära grillbaren vid Gröningen blev upptakten till de gatukök efter amerikansk fast food-modell som därefter växte upp i Helsingborg och runt om i landet. (En hamburgare med lök kostade då 25 öre.) Bakom introduktionen i Helsingborg stod Tore Lauritzon, dåvarande chef för Helsingborgs fryshus AB (nuvarande Frigoscandia AB) och disponent Nils Nellrup.
Under 1960-talet ändrades namnet Burger-Grill till Mando, i samband med att s.k. mandokyckling introducerades på menyn. Den 13 oktober 1973 lämnade Mando Gröningen, då den nya stadsteatern skulle byggas. Förutom på Gröningen hade Mando verksamhet på Berga och på hörnet Nytorgsgatan/Södergatan. Genom samarbete med den multinationella restaurangkedjan Wimpy öppnade Mando den 2 juni 1974 i Gamla tullhuset, under namnet Wimpy.